" NORMAL - RISK - SJUK"

Seminarium om Skaraborgsprojektet

"NORMAL - RISK - SJUK"

Att ha högt blodtryck eller störd glukosomsättning uppfattas som farligt med risk för komplikationer och vi lägger ner mycket resurser för att identifiera, behandla och följa upp dessa individer. Men, hur ser egentligen naturalförloppet ut för en individ i en riskkarriär? Vi belyser detta med en longitudinell populationsbaserad undersökning i Vara och Skövde och vill diskuter implikationer för sjukvård och hälsovård.

Med.dr. distriktsläkare Margareta Hellgren, Professor, distriktsläkare Ulf Lindblad, Med dr. distriktsläkare Bledar Daka

Plats: Skaraborgsinstitutets seminarerum

Tid: Torsdagen 11 oktober 2018, kl. 12.00-16.30

Anmälan: Senast 1 oktober till eller tfn. 0500-478401

Seminarium att ha något att säga. Om meningsfull och relevant forskning

Att ha något att säga. Om meningsfull och relevant forskning.

Det bedrivs enormt mycket forskning, men värdet och relevansen för samhälle lämnar en hel del att önska. Med masshögskolan har vi fått tendenser till massforskning. Mycket av denna når en mycket begränsad läsekrets och en hel del är mest variation på vad vi redan vet. Ibland styrs forskning mer av legitimerings-, karriärs- och statushänsyn än av önskan eller förmåga att generera kvalificerad kunskap.

Föreläsningen belyser utvecklingen inom akademin, påtalar problematiska förhållanden, anvisar möjliga lösningar och ger exempel på metodologi och forskningsinsatser som ökar sannolikheten att forskningen har något (väsentligt) att säga, når en läsekrets och gör en skillnad.

Mats Alvesson är organisations, lednings, dumhets mm forskare vid Lunds Universitet. Föreläsningen bygger på nyligen utgivna Return to Meaning. For a social science with something to say (Oxford University Press, m Y Gabriel & R Paulsen), Constructing Research Questions (Sage, m J Sandberg) och Dumhetsparadoxen. Den funktionella dumhetens fördelar och fallgropar (Fri Tanke, m A Spicer).

Tid: Torsdagen 3 maj, 2018, kl 13.30-16.00

Plats: Skaraborgsinstitutets seminarierum

Anmälan: senast 23 april till eller tfn. 0500-478401

Seminarium i maj 2015

Den 27 maj kl. 15.00 Kommer Ingegerd Wirtberg, docent i klinisk psykologi, att hålla ett seminarium med titeln:

Ett nedslag i arbetet med omhändertagna flickors utsatthet. Sammanställning av forskning och praktiska erfarenheter

Som en inledning till seminariet erbjuds eftermiddagskaffe kl 14.30 med påföljande seminarium från 15.00 och en timme framåt.

© SKARABORGSINSTITUTET | Besöksadress: Regionens Hus, Stationsgatan 3, 541 30 Skövde | Postadress: Regionens Hus, 541 80 Skövde 
Tel: 0730968918  |  E-post»   |  Webbyrå: Optimal media»