Skip to main content

Att söka forskningsmedel

Anvisningar till blanketten för ansökan om FoU-medel

Skaraborgsinstitutets forskningsmedel är främst avsedda för att i en stimulerande forskningsmiljö planera, reflektera, analysera och beskriva sitt forskningsprojekt. De senaste åren har Skaraborgsinstitutet kunnat stödja forskning med mellan 3,5 och 4 miljoner per år.

Skaraborgsinstitutet stödjer i vid mening forskning inom området hälso- och sjukvård samt hälsa.

Rätt att söka FoU-medel har den som bor, arbetar eller använder data från Skaraborg.

Projekt som du/ni kan söka medel för definieras i stadgarna för institutet enligt följande:

"Stiftelsen Skaraborgsinstitutet skall utan vinstsyfte och utan begränsning för viss familj, vissa familjer eller bestämda personer eller organisationer främja sådan forskning och utveckling inom Skaraborg som är av allmänt intresse för invånarna inom områden som har anknytning till landstingets, kommunernas och samhällets utveckling inom folkhälsoarbete, hälsovård och sjukvård."

Kvarvarande tid fram till sista ansökningsdag den 1 maj 2025

Dagar
:
Timmar
:
Minuter
:
Sekunder

Skaraborgsinstitutets bidragsformer

Skaraborgsinstitutet medger två typer av medel, arbetsstipendium dvs ersättning för arbetstid samt projektmedel för vissa övriga kostnader i projektet.

Det är inte möjligt att både erhålla medel från den årliga ansökan och ha ett flerårigt forskarutbildningsbidrag samtidigt.

Forskningsmedel söks vid den årliga ansökan 1 maj.

  • Kostnad för lön beräknas inklusive sociala avgifter.
  • Kostnad för OH medges ej och ska inte inkluderas.
  • Faktura från arbetsgivare för lönekostnad skickas utan moms.

Så här ansöker du

Varje bidragform har en egen ansökningsblankett med tillhörande instruktioner. Du hittar ansökan för forskningsmedel längre ner på sidan.

För ansökan om forskningsmedel fyll i det som efterfrågas i blanketten och ta hjälp av instruktionen neden.

Så här skickar du in din ansökan

Blanketten laddas ner här eller rekvireras från

Rubrikerna i det följande hänsyftar till den särskilda ansökningsblanketten

  • Sökande/Projektledare

    Medel kan sökas för en eller flera personer som medverkar i ett projekt. Som arbetsplats anges respektive klinik, vårdcentral, förvaltning eller motsvarande. Tillstyrkan från verksamhetschef vid projektledarens och medarbetarens arbetsplatser anger genom sin underskrift att han/ hon tillstyrker ansökan och från sina utgångspunkter kommer att stödja projektarbetet.

  • Huvudsökande/Handledare

    Om huvudsökande inte själv är disputerad fordras att en disputerad handledare utses för projektet. Huvudsökande vidtalar själv, gärna med stöd av verksamhetschefen, en handledare. Vid behov kan personal vid Skaraborgsinstitutet vara behjälplig med kontakter för anskaffande av handledare.

  • Meritförteckning, publikationer

    Kortfattad meritförteckning(ar) bifogas, som belyser sökandens/gruppens kliniska och vetenskapliga erfarenhet/kompetens för projektet och för projektet relevanta publikationer.

  • Samverkansbeskrivning

    Samverkan i projektet mellan kliniker, vårdnivåer, huvudmän, organisationer respektive yrkesgrupper är en viktig prioriteringsgrund vid bedömningen av ansökningarna. Med samverkan avses då en aktiv delaktighet i projektets faktiska FoU-arbete, och inte bara att andra enheter deltar i insamling av patientmaterial eller liknande.
    Det är viktigt att samverkan och delaktighet beskrivs i mycket konkreta termer i beskrivning av projektet både vad gäller avsedd arbetsfördelning inom projektet och att den ansvariga personen på respektive samverkande enhet och dennes chef genom underskrift bekräftar/tillstyrker deltagandet.

  • Sammanfattande projektbeskrivning

    Ange en projekttitel om max 25 ord som ger en god uppfattning om projektets innehåll.
    Skriv en koncis och klar sammanfattning av projektet. För sammanfattningen ställs krav att i blanketten angiven struktur och skrivsätt följs.
    Vi lägger stor vikt vid att metoden är noga beskriven och kan svara på frågeställningen. För hjälp med struktur i beskrivningen kan gärna någon etablerad guideline användas, se https://www.equator-network.org/
    Om ditt projekt är en del av ett doktorandprojekt får du gärna beskriva doktorandprojektet övergripande men tonvikten ska ligga på det du söker för i den här ansökan.

    Sammanfattningen kommer att användas vid de första översiktliga bedömningarna av ansökan, så det är viktigt att lägga ned den möda som krävs, för att den skall bli rättvisande för projektet!

  • Projektbeskrivning

    Projektet beskrivs i särskild bilaga till ansökan, högst 5 A4-sidor exklusive referenslista.

    Ange projektets bakgrund och sätt in det i ett större sammanhang. Beskriv till exempel relevanta bakgrundsfaktorer, populationens storlek och problemen inom området. Ange tidigare viktiga resultat inom området. Ange projektets övergripande syfte.
    Vid bedömning av projektansökningarna kommer stor betydelse att fästas vid metodfrågor Ange projektets preciserade frågeställningar. Studiedesign: vilka metoder och tekniker kommer att användas? Hur är undersöknings- och kontrollgrupperna avgränsade? Urvalsmetoder? Hur läggs projektet upp över tiden? Val av metod bör motiveras så att dess förmåga att besvara frågeställningen jämfört med alternativa metoder framgår. Vilken klinisk relevans respektive samhällelig nytta har projektet? På vilket sätt kan de förväntade resultaten omsättas i det praktiska arbetet? Vilken betydelse har det för hälso- och sjukvården eller för samhället i övrigt att frågeställningarna blir besvarade?
    Hur avser du att, utöver obligatorisk års- och slutrapport till Skaraborgsinstitutet, dokumentera och informera om projektet och dess resultat?

Tidsplan

Observera att projektbeskrivningen skall vara uppdaterad!
Detta innebär att vid påbörjat projekt redovisa vad som hänt under året och hur den fortsatta planeringen ser ut för kommande år.

Om ansökan avser ett redan påbörjat projekt bör den ursprungliga starttiden anges inom parentesen efter starttiden för den del, som ansökan avser.

Behövligt tillstånd

Om projektet omfattar undersökningar av patienter eller försökspersoner eller i övrigt aktualiserar en forskningsetisk frågeställning skall det godkännas av Etikprövningsmyndigheten. Information om vad som skall etikprövas finns på hemsidan för Etikprövningsmyndigheten. Ansökan görs i etikprövningsmyndighetens digitala system Ethix.
Mer information finns på hemsidan för Etikprövningsmyndighetens hemsida.

Om dataregister över personuppgifter skall upprättas bör kontakt tas med ansvariga för personregister inom regionen eller inom kommunen. För vissa register krävs särskilt tillstånd och prövning kan behöva göras hos Integritetsskyddsmyndigheten Huvudsökande bör också överväga om projektet fordrar godkännande av Läkemedelsverket, röntgenkommitté eller annan instans. Huvudsökande skall själv ta ansvaret för bedömningen av om denna typ av särskilda tillstånd krävs. Om huvudsökande bedömt att särskilt tillstånd inte krävs, och denna bedömning enligt sakkunniga är uppenbart felaktig, kommer ansökan inte att behandlas. Beviljade tillstånd ska bifogas i kopia. Gäller det etikansökan ska även ansökan till etikprövningsmyndigheten bifogas. Om den huvudsökande ännu inte fått svar om tillstånd, skall kopia på ansökan, bifogas. Kopia på beslutet skall sedan utan dröjsmål skickas till Skaraborgsinstitutet. Beviljade medel får inte disponeras förrän kopia på tillstånd inkommit.

Sammanfattande kostnadsberäkning

En sammanfattande kostnadsberäkning med specifikation av kostnadsposter skall upprättas. För sökande kan så kallat arbetsstipendium sökas från Skaraborgsinstitutet. Detta innebär att en arbetsplats ställs till förfogande på Skaraborgsinstitutet och att Skaraborgsinstitutet sätter av motsvarande personalkostnader, lön samt sociala avgifter utan moms och OH, för de/den sökande förutsatt att arbetsgivare ger tjänstledigt med full lön under motsvarande tid. Om du tilldelas medel förutsätts du arbeta i Skaraborgsinstitutets lokaler för den forskningstid det gäller. Kostnader för externt upphandlade tjänster och varor skall inkludera moms. Kostnader för utrustning får endast avse projektspecifik utrustning, dvs. ej sådan utrustning som skall användas i den ordinarie verksamheten på arbetsplatsen.
Ta gärna hjälp av ekonom på enheten/kliniken/sjukhuset för att kostnadsberäkningen skall bli så realistisk som möjligt, och att sättet att beräkna och redovisa kostnader stämmer med rutinerna på Din arbetsenhet! Observera att kostnader för OH inte får ingå i ansökan samt att månadslön ska anges.

Sökta och beviljade medel från annan bidragsgivare

Samtliga sökta och beviljade medel från annan bidragsgivare ska anges.

Tidigare beviljade medel från Skaraborgsinstitutet

Medel kan sökas för högst 1 år i taget. Anslag kan disponeras under angivet sökt projektår. Behov av att disponera anslag ytterligare, ska en skriftlig förfrågan med särskild motivering inkomma.
Vid ansökan om fortsatt finansiering av projekt som tidigare beviljats ekonomiskt bidrag från Skaraborgsinstitutet skall redovisning av tidigare anslag bifogas som bilaga. Ansökan anses inte som komplett utan denna bilaga. Det är viktigt att såväl förbrukat kapital, genomförda moment inom projektet samt dokumentation framgår. Beträffande vetenskaplig medverkan och annan dokumentation fästs stor vikt vid aktiv medverkan från de medarbetare som vid tidigare ansökan motiverat samverkanseffekt. Om mer utrymme krävs, t ex för "Sammanfattning av hittills genomfört arbete" och/eller "Eventuella avvikelser . . .", kan lös bilaga användas, men en sammanfattande beskrivning skall ändå finnas på respektive plats i blanketten.

Förväntad motprestation

Den som erhåller medel från Skaraborgsinstitutet förväntas arbeta med sitt projekt på Skaraborgsinstitutet i Regionens hus, medverka i seminarier och kurser. Du förväntas också delta i den årliga forskningsfestivalen där projektet presenteras för andra forskare och intresserade åhörare. Om artiklar publiceras utgående från det projekt man haft medel för på Skaraborgsinstitutet så skall referenser för publikation skickas in till Skaraborgsinstitutet likaså gäller om man har deltagit vid konferenser.

Tider och handläggning

Komplett och undertecknad ansökan inklusive bilagor skall ha kommit Skaraborgsinstitutet tillhanda senast den 1:a maj innevarande år. Ofullständig eller för sent inkommen ansökan behandlas ej. Ansökan skickas till vetenskapliga råd skickas för bedömning och beslut fattas av Skaraborgsinstitutets styrelse. Beslut om ansökan har beviljats bidrag meddelas i oktober månad. Skriftligt meddelande skickas till alla som lämnat in ansökan. Kontrakt kommer att upprättas med de sökande som beviljats medel. Sökande är redovisningsskyldig till Skaraborgsinstitutet.